Pembelajaran Kosa Kata Menggunakan Kaedah Marzano

img_2759

Setelah mengajar selama hampir 10 tahun, salah satu kelemahan para pelajar ialah kosa kata mereka yang terhad. Disebabkan itu, mereka tidak dapat menggunakan kosa kata-kosa kata yang menarik dalam karangan mereka ataupun mereka telah menggunakan kosa kata yang salah untuk menjelaskan idea mereka.

Tahun ini, saya mencuba kaedah Marzano, iaitu pembelajaran kosa kata menggunakan Marzano’s 6 steps process vocabulary, di mana saya akan memperkenalkan beberapa kosa kata baharu kepada pelajar. Kemudian, saya menjelaskan makna bagi kosa kata-kosa kata tersebut dan memberikan contoh-contoh ayat cara kosa kata itu digunakan. Tugasan pelajar di rumah ialah untuk menerangkan makna kosa kata yang baru dipelajari dengan menggunakan perkataan sendiri. Mereka juga harus melukis untuk menerangkan makna kosa kata tersebut serta membina ayat. Di bawah merupakan contoh-contoh tugasan pelajar 2NA.

img_2761img_2762

Saya juga telah menugaskan 4 pelajar untuk berkongsi kosa kata baharu pada setiap hari Selasa. Diharapkan dengan cara ini, para pelajar dapat meluaskan kosa kata mereka dan dapat menggunakan kosa kata yang telah dipelajari dalam karangan mereka.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s