Perlumbaan Hebat atau “Amazing Race” Di Sekolah Untuk Pelajar Menengah 2 Normal Teknikal

Amazing-Race-2T

Salah satu unit dalam buku teks Jauhari 2A untuk aliran Normal Teknikal ialah mengenali kawasan sekolah. Saya mendapat inspirasi dari rancangan realiti Amazing Race lalu cuba membuat penukaran sedikit agar aktiviti yang dilakukan sesuai dengan keperluan pelajar. Saya mendapat bantuan daripada seorang rakan guru yang mengajar kelas ini juga untuk bekerjasama dan menghasilkan pembelajaran ini.

Apabila membuat bahan untuk aktiviti ini, saya mengelilingi satu sekolah kemudian memetik gambar beberapa bahagian di daerah sekolah. Kemudian, gambar tersebut akan dijadikan sebagai petunjuk untuk para pelajar meneka di manakah lokasi gambar ini di sekolah. Kemudian, para pelajar dikehendaki untuk mengambil gambar di lokasi tersebut bersama petunjuk yang diberikan dengan menggunakan telefon bimbit mereka. Di lokasi tersebut, para pelajar juga dikehendaki untuk menjawab soalan bahasa dan menuliskan jawapannya di dalam kertas petunjuk tersebut.

Contoh Petunjuk Untuk Perlumbaan Hebat

IMG_2843.JPG
Pasukan ini menjumpai petunjuk (kapal terbang) dan lokasinya ialah di  Hab Kerjaya (Career Hub)
IMG_2844.JPG
Cikgu Fadillah menyemak jawapan mereka dalam kertas petunjuk serta gambar yang diambil pasukan dalam telefon bimbit mereka.

Melalui aktiviti ini, saya mendapati segelintir pelajar saya tidak mempunyai stamina! Saya sangkakan dalam usia mereka yang masih muda, mereka sepatutnya bertenaga dan suka bersaing. Saya memerhatikan ada yang cepat mengalah dan berputus asa, ada pula yang mempunyai sikap sabar dengan karenah rakan-rakannya dan ada juga yang menunjukkan semangat kekitaan. Begitulah ragam para pelajar saya, sesuatu yang tidak dapat dilihat dalam konteks bilik darjah.

Kami turut menjemput guru darjah mereka sebagai tetamu undangan khas untuk menyampaikan hadiah bagi pemenang pertama dalam perlumbaan hebat ini. Seronok juga mengadakan aktiviti seperti ini yang diadakan di luar bilik darjah.

IMG_2857.JPG
Tahniah Rafiqin, Ammar, Rooney dan Maulvi kerana mendapat tempat pertama dalam aktiviti Perlumbaan Hebat di Northbrooks!

Melihat hasilnya yang begitu memberangsangkan, saya berasa teruja untuk menghasilkan lebih banyak aktiviti seperti ini untuk para pelajar saya.

Kosa Kata

petunjuk – panduan, rujukan, (clue)

suka bersaing – kompetitif, berlumba-lumba

semangat kekitaan – semangat kerjasama

memberangsangkan – memberi galakan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s