20190116_172014.jpg

Bismillahirahmanirahim.

Betul-betul sudah berhabuk blog saya ini. Maklumlah hampir setahun saya tidak mengemas kini blog saya. Tahun 2018 merupakan tahun paling tertekan buat seorang ibu yang mempunyai seorang anak yang menduduki peperiksaan nasional di Singapura yang dipanggil PSLE (Primary School Leaving Examination).  Tahun di mana saya banyak membuat perubahan paling ketara dalam kehidupan saya sebagai seorang ibu dan pendidik.

Tahun 2018 juga merupakan tahun saya melepaskan ketakutan saya terhadap segala-galanya dan belajar untuk tawakal iaitu menyerahkan segala-galanya kepada Yang Maha Esa. Tidak pernah terlintas dalam fikiran saya untuk menjadi seorang pendidik secara sambilan mahupun mengambil cuti tanpa gaji semata-mata ingin menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu sepenuhnya. Begitulah dilema seorang ibu yang juga merupakan seorang pendidik. Kerja itu adalah satu ibadah, tetapi anak adalah satu amanah. Mana satukah yang patut saya berikan tumpuan yang lebih?

Setelah selesainya peperiksaan PSLE itu (phew! Alhamdulillah!) saya juga membuat keputusan yang sangat besar dalam kerjaya saya iaitu berpindah dari sekolah menengah ke sekolah rendah. Ada ramai di antara rakan-rakan saya agak terkejut dengan keputusan saya. 12 tahun mengajar di sekolah menengah dan apabila peluang untuk memasuk ke sekolah rendah muncul, saya menjadi teruja dan mahu mencabar diri saya. Sebelum menjadi seorang guru di sekolah menengah, saya bermula dalam bidang pendidikan sebagai seorang guru sekolah rendah pada tahun 2001. Rasa sayang dan cinta terhadap murid-murid sekolah rendah masih kuat walaupun mengajar di sekolah rendah semakin mencabar.

Gambar di atas adalah tempat duduk baharu saya di sekolah baharu saya yang kini hanya lima minit dari rumah saya (Alhamdulillah). Keadaan di sekolah amat sibuk. Saya masih sedang dalam proses belajar daripada rakan-rakan baharu saya. Insya Allah dengan izin Allah, saya akan terus berusaha untuk berkongsi lebih banyak pengalaman, strategi dan ilmu yang telah saya pelajari. Saya berharap semua akan mendoakan saya agar saya diberikan kelapangan dada dan keberkatan masa agar saya dapat menjalankan jihad saya ini untuk berkongsi ilmu dengan para pendidik mahupun di Singapura dan di rantau Asia.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s